Vad kan EU och Sverige göra för att attrahera, utbilda och behålla den arbetskraft som företagen, forskningen och den offentliga förvaltningen behöver?

Brist på lämplig arbetskraft är ett tillväxthinder både för det enskilda företaget och Europas konkurrenskraft. Vad kan EU och Sverige göra för att attrahera, utbilda och behålla den arbetskraft som företagen, forskningen och den offentliga förvaltningen behöver? Välkommen till ett seminarium om kompetensförsörjning och företagens konkurrenskraft den 5 december klockan 08.30-09.30.

Den gröna omställningen innebär nya möjligheter både för individen och samhällsekonomin. En arbetsmarknad som omfattar personer med de kompetenser som efterfrågas är avgörande för tillväxt, innovation och konkurrenskraft. Idag har dock mer än två tredjedelar av företagen i EU svårt att hitta arbetskraft med efterfrågad kompetens. För att inte EU och Sverige ska hamna på efterkälken i den gröna och digitala utvecklingen måste företagen satsa på kompetensutveckling och att attrahera arbetskraft från andra delar av världen.

Vad kan EU och Sverige göra för att utveckla, locka och behålla efterfrågad kompetens? Hur är situationen vad gäller kompetensförsörjning i Sverige och vilka förslag på lösningar har lagts fram av de olika aktörerna?

Detta är några av de frågeställningar som vi kommer att diskutera inför 2023 som är Europaåret för kompetens.

I samtalet medverkar:
Margaritis Schinas, EU-kommissionens vice ordförande
Mats Persson, Sveriges utbildningsminister (TBC)
Erik Bergkvist, Europaparlamentariker (S)
Sanna Wolk, ordförande för SULF
m.fl.

Samtalet modereras av Willy Silberstein och hålls på engelska.

Du är välkommen att delta på plats i Europahuset eller att följa samtalet digitalt.

När: 5 december klockan 08.30-09.30
Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, plan 2.
Anmälan: Se nedan.

Vill du delta på plats?
Anmäl dig senast den 2 december kl.12.00 genom att mejla epstockholm@ep.europa.eu. Registrering och fika från klockan 08.00. Kom gärna i god tid.

Vill du följa samtalet digitalt?
Anmäl dig här så skickar vi Zoomlänken till dig.

Tidpunkt: 2022-12-05 00:08 - 2022-12-05 00:09